lauantai 6. heinäkuuta 2013

Lissabonissa on Euroopan pahin huumeongelma...


 ...mikä yllätti minut totaalisesti. Olisin halunnut tietää sen ennen kaupunkiin menemistä. Olisin ehkä jättänyt menemättä. Olin kuullut jostakin, että Lissabon olisi Euroopan turvallisin suurkaupunki rikostilastojen ja pahoinpitelyjen valossa, mutta en usko tähän väitteeseen pätkääkään. Illalla keskusaukiolla ja sen ympärillä olevissa kaupunginosissa liikkuminen oli todella kuumottavaa, kaikenlaista kamaa tyrkytettiin joka kulmalla -eikä se johtunut edes mieheni surflookista. Samoin oli käynyt myös muutamalle tuttavapariskunnalle. Joka tapauksessa jaan kanssanne muutamia kuvia ja tunnelmia kesäisen reissumme keskimmäisestä etapista, jos vaikka suunnittelette matkustamista kaupunkiin.

Lissabon oli yllättävän ränsistynyt hiukan samaan tapaan kuin Ateena; töhryjä oli joka paikassa. Onkohan nuoriso sielläkin turhautunut talouskurjimukseen? Yhtenä iltana kadulla oli myös valtava mieliosoitus, joka sai meidät kiiresti vaihtamaan suuntaa. Olimme samanlaisessa vyörytyksessä aikanaan Ateenassa, emmekä todellakaan halunnut kokea mekkalaa lähietäisyydeltä uudestaan.Toki Lissabon on laaja ja siinä on myös kauniita puolia, kuten joenrannan puistoalueet ja valtaisa Belemin museoalue. Valitettavasti kylmä ilma masensi meitä niin,että tyydyimme katselemaan Belemiä bussin ikkunasta.Viereisen kuvan turistiraitiovaunulla emme sen sijaan ajelleet, se on turistien lisäksi myös taskuvarkaiden suosiossa, sillä jokainen opas täältä Sumatraan kehottaa siihen hyppäämään. Sattuipa niinkin, että yhtenä kolmesta kaupungissa viettämästämme päivästä oli Belemissä kansallispäivä, ja yleensä juhlahetkinä nykyään kannattaa pääkaupungeissa pysytellä sivummalla väkijoukoista, kaikkia juhlat eivät miellytä. Väistin Berliinissä rautatieaseman avajaisissa Amoklaufin HIV-puukottajan täpärästi vuonna 2006 ja aloin hiukan pelätä väkijoukkoja.

Ruokakaan ei Lissabonissa ollut mitenkään säväyttävää. Portugalissa syödään paljon kalaa, mutta sitä ei oikein osata maustaa. Kalan lisäkkeenä on yleensä perunaa. Liharuoat ovat ihan peruspihvejä, mitään erityistä bravuuria portugalilaisilla ei ole. Heidän bravuurinsa ovat paistetu sardiinit ja ne tuli totta vie kokeiltua. Siispä Lissabonissa suuntasimme sardiinien innoittamana Hard Rock Cafe -ravintolaan nälissämme. En ole ikinä syönyt ketjun ravintoloissa, ja kuvittelin sapuskan olevan kauheaa kuraa. Mitä vielä! Hampurilaisannokset olivat suuria ja äärimmäisen hyviä. Toinen asia, mikä meidät yllätti, oli se, että myös kaikki paikalliset olivat rock-kahvilassa. Paikka oli tupaten täynnä, vaikka muissa ravintoloissa näimme enimmäkseen turisteja, ja me totta vie käytämme aikaa siihen, että löytäisimme paikan, jossa paikalliset viihtyvät. Löytyi. Portugalilaiset ovat aika samantapaisia kuin suomalaiset, kukapa sitä paistettuja muikkuja tai janssoninkiusausta lähtisi ulos syömään, niitähän saa kotona ;)

Suosittelisinko Lissabonia? Lyhyelle visiitille kyllä, kaupungissa on puolensa, ja onhan se Portugalin pääkaupunki, suurissa kaupungeissa on aina jotakin kiehtovaa. Paria päivää tai pidennettyä viikonloppua pidemmäksi ajaksi en kaupunkia kuitenkaan suosittelisi. Miellyttävin yöpymispaikka turvallisuuden kannalta on Graca, fadoa kuulee Alfamassa ja parhaat portugalilaiset ravintolat ovat trendikkäässä Bairro Altossa. Shoppailija löytää luksusliikkeet Gracasta ja siitä mäkeä ylöspäin vievällä alueella on myös useiden tunnettujen ketjujen liikkeitä sekä muutama ostoskeskus. Tosin viikonloppulomalle parempia vaihtoehtoja olisivat vaikka Madrid, Barcelona., Rooma tai tuo jo mainittu Ateena, jos haluaa viettää muutaman päivän Välimeren alueen suuressa kaupungissa.


Ei kommentteja: