sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Puutarhan katto ja seinät

Tänään lueskelin kuumeisesti äitienpäivälahjaksi antamaani (kyllä, oikein luit) puutarhakirjaa. Ostin äidille niin hyvän kirjan, että lainasin sen saman tien... Heh. Ostin muutakin kyllä, en ole näin pihi sentään, että ainoan lahjan tai lahjakirjan olisin pöllinyt. Kirjan nimi on Puutarhan muodot ja värit, ja se antaa oivia vinkkejä tähän tilanteeseen, jossa puutarhan suunnittelu on vielä aivan alussa. Tärkein oivallus oli, että puutarha tarvitsee paitsi seinän eli pensasaidan, myös katon eli puita.

kuva: puutarha.net
 Emme olen ajatelleen puita kovian paljoa ennen tätä, mutta nyt aloimme ajatella. Opuksen mukaan puut saisivat kasvaa "näkymättömien seinien" yli eli latvukset saisivat ylittää esimerkiksi pensasaidan tai ulottua sisäänajotien ylitse. Meillä on tällä hetkellä pihassa yksi salva, ja sille aiomme nyt hankkia parin. Lisäksi pitäisi keksiä jokin arktisessa ilmastossa selviävä sievä pallomainen puu terassien läheisyyteen, jotta sinnekin saataisiin huonemaisuutta.

kuva: puutarha.net
Vaikein ongelma lienee pensasaidan kasiven päättäminen. Viime vuonna istutin jonkun angervon pistokkaita, mutta noiden heinien kasvaminen vaikuttaa niin epätoivoiselta, että taidamme uusia koko aidan tänä kesänä ja ostaa taimet puutarhalta. Loistojasmiketta olen tänään harkinnut vakavasti. Onko kellään kokemuksia? Menestyykö se auringossa? Norjanagervo on liian matala, vaikka sekin on sievä ja orapihlaja on tylsähkö, kun maisema muutoin on täällä karu (keloja esimerkiksi). Naapurilla on siperianhernettä, emme halua matkia. Vaihtoehdot käyvät vähiin, kun takapihalle laitettiin Unkarin syreeni, ja sitä ei ehkä kuuden pensaan lisäksi haluta enempään. Ihanan positiivisa ongelmia nämä kyllä ovat. Palan halusta päästä puutarhalle, jospa nämä toppatakkikelit jo ensi viikolla loppuisivat ja pääsisimme hommiin toden teolla :)

kuva: www.sarkanperennataimisto.fi


Ei kommentteja: