torstai 13. helmikuuta 2014

Viinivinkkejä viikonloppuun

Ca' De' Medici  juustojen kera
Tänään on soinut koko päivän päässä "Because I'm Happy....". Soittivat sitä aamulla abeille, mutta kyllä se mullekin kelpasi :) Tänään tuntuu siltä, että kyllä tämä tästä taas iloksi muuttuu. Oli ihanaa käydä ulkona kävelemässä oikein lääkärin määräyksestä ja nauttia ihanasta raittiista ilmasta.

Huomenna minulla on taas ilta itselleni. Suunnitelmissa on joogaa, venyttelyä ja infrapunasaunaa, kunnon hemmottelua. Jostakin on saatava ehdottomasti myös tummaa suklaata ja valkoviiniä, ne nimittäin sopivat erinomaisesti yhteen. Söin ennen suklaata punaviinin kanssa, mutta joku ammattilainen kerran kehotti kokeilemaan raikasta pirskahtelevaa valkoviiniä. Se ei sammuta suklaan makua ja yhdistelmästä ei tule tunkkainen.

Homejuustojen ja muiden tuhtien juustojen ystäville punaviini puolestaan sopii. Erityisesti homejuuston kanssa täytyisi olla viini, jossa on mahdollisimman paljon sokereita. Silloin happamuus taittuu makeudella. Vasemmalla oleva Ca'De'Medici on täydellinen pari sinihomejuustolle (sokeria 14g). 

En ole tainnutkaan mainita, mutta olemme mieheni kanssa intohimoisia viiniharrastajia. Mieheni erityisesti lukee jokaisen viiniarvion ja kahlaa viinilehden vuosikirjan kannesta kanteen. Viikonloppuisin yhytämme aina suosikkimyyjämme kertoilemaan uutuuksista ja valitsemaan kanssamme sopivaa viiniä. Tämä homejuustoviini oli viime viikon vinkki :)

vuoden viini: Riesling Kung Fu Girl, sopii itämaisen ruoan kanssa, myös suklaan, erityisesti chilisuklaan
Zinfandelia kotitekoisille burgereille.

Viini todellakin on tehty ruoalle, ja paitsi suosituksia, myös etiketin tekstejä kannattaa lukea. Jos viinin ja ruoan liitto on täydellinen, tuntuu kuin viiini ympäröisi ruoan suussa. Kumpikaan ei nouse hallitsevaksi ja maut täydentävät toisiaan. Tosin erinomainenkin liitto lässähtää usein siihen, että viiniä ei nautita oikeassa lämpötilassa. Usein sanotaan, että punaviinin tulisi olla huoneenlämpöistä, mutta tällä huoneenlämmöllä viitataan historiallisen Euroopan sisälämpötilaan, joka oli noin 18 astetta. Jos kotona siis on suositeltu 21 astetta, viinin aromit eivät pääse oikeuksiinsa, pieni jäähdytys on paikallaan. Valkoviini puolestaan on usein liian kylmää. Sen tulisi olla asteiltaan noin 13-14, joten se kannattaa nostaa pöydälle lämpenemään hiukan ennen ateriointia.
 
Se varmaan kaikille onkin tuttua, että viinin olisi syytä hengitellä ennen nauttimista. Jos punaviinissä on tanniineja, se vaatii vähintää puolen tunnin hengitysajan pöydällä ennen lasiin asettamista. Lasissa pyörittelykään ei ole turhaa hupia, vaan päästää ilmakuplat viiniin sekaan ja jälleen nostaa aromeja esiin. Oih... miten alkoikin niin tehdä mieli punaviiniä... ;) Noh, huomiseen jaksaa odottaa. Mukavaa viikonloppua! Meillä se alkaakin ihania wanhojen pyörähtelyjä katsellessa.
 
Mayu Syrah pororuoille.Ei kommentteja: